Terässaari Oy:n uutta heinäkuussa asennettua Spinner CNC-sorvia ohjaa alanvaihtaja Jetta Ojala. Uusi työ ja ala innostavat nuorta naista kehittymään työssään hyväksi koneistajaksi. Konepajateollisuus sopii erinomaisesti myös naisille.  

 

Terässaari Oy on vuonna 1976 perustettu konepajayritys, jonka toiminta on keskittynyt alihankintavalmistukseen. Tällä hetkellä yrityksessä on noin 30 työntekijää ja liikevaihto 5,5 miljoonaa euroa. Yrityksellä on yksikkö Harjavallassa ja lisäksi toimipiste Jämsänkoskella.

Terässaari Oy:n toiminta on keskittynyt alihankintavalmistukseen. Yrityksellä on päämiehiä erityisesti sellu- ja energiateollisuudessa. Yrityksen punaisena lankana on valmistaa asiakkaiden piirustuksista toistuvaistuotteita tyypillisesti pienissä sarjoissa tarjoten pitkää jalostusastetta. Valmistettavat tuotteet ovat usein isoja, suurimmillaan jopa 45 000 kiloa.

Alihankinta-ala on hyvin kilpailtu ja yrityksillä on haastetta erottua.

– Perustekeminen konepajoissa on melko samanlaista. Meidän tavoitteenamme on erottua hyvällä tekemisellä. Osa päämiehistämme ollut jo asiakkainamme neljättä vuosikymmentä. Toiminta perustuu luottamukseen ja rehtiin suomalaiseen mentaliteettiin. Monen kanssa toimimme pelkästään kättä päälle-periaatteella, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Kalle Murtasaari.

Vaikka taustalta löytyy pitkäaikaisia asiakkaita, on yrityksellä tavoitteena luonnollisesti löytää lisää uusia asiakkaita ja erottua.

– Ihanteellista olisi löytää sellaisia päämiehiä, jotka arvostavat sitä, että saman katon alta saa koko konepajan ketjun levyhitsaustyöstä, koneistukseen, pintakäsittelyyn ja kokoonpanoon. Haemme pidempää jalostusastetta. Tämä on vahvuutemme, täsmentää Kalle.

-Tyypillisesti asiakkailta tulee valmiit piirustukset, joiden mukaan valmistamme osat. Olemme myös kehitystyössä mukana ja annamme vinkkejä, jos menetelmän voisi tehdä tehokkaammin tai paremmin. Yhteistyö asiakkaiden kanssa sujuu hyvin ja usein asiakkaat ottavat tarjotut vinkit vastaan, havainnollistaa Kalle.

 

Investointi saksalaiseen Spinneriin Evomaxilta

Terässaari on vuosien saatossa investoinut säännöllisesti uuteen konekantaan. Konepuolella yrityksellä on käytössä CNC-sorveja, karusellisorvi, aarporia ja pitkäjyrsinkoneita. Yrityksen toiminta on pidetty modernilla tasolla koneinvestointien lisäksi mm. laatujärjestelmän turvin.

Viimeisin konehankinta oli uusi CNC-sorvi vanhan tilalle. Vajaa vuoden harkinnan jälkeen yritys lähti kartoittamaan sorvitarjontaa useista eri paikoista ja tarjoajilta. Tavoitteena oli löytää hyvä ja vankka kone tekemään perussorvaustyötä. Tarjolla oli monia eri vaihtoehtoja, mutta päätöksenteon hetkellä vaaka kallistui lopulta saksalaiseen Spinneriin.

– Spinner ei ollut merkkinä meille entuudestaan tuttu. Se oli alkuun meille vain yksi tarjouspaperi muiden joukossa. Vertailtuamme eri valmistajien koneita, Spinnerin ratkaisu vakuutti ja tulimme työnjohtajan kanssa siihen tulokseen, että kone vaikuttaa olevan kunnon peli. Myös toimitusaika oli ratkaiseva tekijä. Eurooppalaisella koneella toimitusaika on kuitenkin huomattavasti lyhyempi kuin esimerkiksi Aasian vastaavilla, valaisee Kalle.

 

Spinnerin Terässaarelle toimitti heinäkuussa Evomax Oy. Kone on tehokas Saksassa valmistettu CNC-sorvi, jossa on tukeva valurunko ja liukujohteet, joiden myötä kone sopii myös kovasorvaukseen. Koneessa on lisäksi dynaaminen servorevolveri ja vääntävä vaihteistokara.

Kaupan kassalta koneistajaksi

Spinner TC800 CNC-sorvin luona seisoo Jetta Ojala, jota ei ensinäkemältä arvaisi koneistajaksi. Jetan tie koneistajaksi on alkanut suurtalouskeittiöstä ja kaupan kassalta. Usean vuoden etsimisen ja kokeilun jälkeen uusi ura aukeni työvoimakoulutuksen kautta.

– Aikaisemmat työkokeilut ja opiskelut esimerkiksi kaupassa ja lähihoitajakoulussa eivät tuntuneet omalta jutulta. Olin myös henkilökohtaisena avustajana kaksi vuotta, mutta sekään ei tuntunut itselleni sopivalta. Lopulta silmiin osui työvoimakoulutuksen ilmoitus teknologia- ja tuotantoteollisuuden koulutus. Tämä kuulosti hienolta ja pääsinkin lopulta koulutukseen, kertoo Jetta.

Koulutus oli hyvin käytännönläheistä ja lyhyen koulunpenkkijakson jälkeen Jetta pääsi tositoimiin työharjoitteluuun Lehtosen Konepajalle Kokemäelle, joka tarjosi hyvän oppimisympäristön aloittelevalle koneistajalle. Työharjoittelun jälkeen Jetta sai vakituisen työpaikan Terässaarelta.

 

– Huomasin heti, että tykkään hommasta. Tässä työssä näkee työnjäljen. Aikaisemmin ihmisten kanssa työskentelyssä tätä ei nähnyt niin konkreettisesti. Haluan yrittää parhaani ja edelleen puolen vuoden jälkeen työ on tosi kivaa ja opittavaa on paljon uuden koneen ja ohjauksen parissa. Esimerkiksi erään perjantaisen työpäivän päätteeksi olisin päässyt kokeilemaan poraamista ja kierteittämistä, niin oikein harmitti, etten ehtinyt ennen viikonloppua sitä kokeilla. Työkaverit sanoivat, että olen ihan hullu, ei noin innoissaan saa olla, nauraa Jetta.

Konepajateollisuus sopii naisillekin

Uusi sorvi on löytänyt paikkansa Teräsaaren hallin lattialla. Paikalla ollut Vanha CNC-sorvi lähti globaalin työstökonekaupan Gindumacin kautta maailmalle ja työpiste hyppäsi kertaheitolla monta askelta modernimpaan suuntaan. Koneen yhteydessä on myös AR Filtrazioni -öljysumuerotin, joka pitää työilman puhtaana. Uudessa työpisteessä on hyvä työskennellä. Myös työympäristö ja työkaverit saavat Jetalta paljon kehuja. Työkaverit ovat olleet korvaamaton tuki Jetalle, ja heiltä on saanut paljon apua.

Jetan innostus on otettu yrityksessä innostuneesti vastaan.

– Jetalla on valtava innostus ja halu oppia uutta. Hän on erinomainen vahvistus meidän tiimiimme. Konepajateollisuus sopii loistavasti naisillekin, kertoo Kalle Murtasaari.